Új jelszó kérése
Szűrés
Termék fajta
TOP Karóra Termékeink
Fogyasztó barát

Tájékoztató a vásárló jogairól

 

Fizetési megoldás

Hírek

2015.06.24 10:16
Az Omega-karóra, ami megmentette az Apollo-13 legénységét

Az Apollo-13 küldetésének 40. évfordulója alkalmából az Omega 1970 darab különleges kiadású Moonwatch karórát dob piacra. A 4630 fontos (mintegy kétmillió forintos) órákhoz szeptembertől lehet majd hozzájutni.

Az Apollo-13 háromfős legénységgel 1970-ben indult útnak azzal a céllal, hogy leszálljanak a Holdon. A terv meghiúsult, egy baleset miatt ugyanis az űrhajósok életének megmentése lett az elsőszámú feladat.

A balesetet a parancsnoki űrhajó egyik oxigéntartályának elektromos rendszerének hibája okozta – egy zárlat miatt túlmelegedett a rendszer, amely végzetes nyomásnövekedéssel járt és a tartály robbanásszerűen szabadult meg a túlnyomástól –, amely egy sor további járulékos kárt okozott. Az űrhajó elvesztette az oxigénkészletének jelentős részét, így nem termelődött víz és elektromos áram a berendezések működéséhez, emiatt az űrhajósok közvetlen életveszélybe kerültek. Ráadásul elveszett az űrhajó meghajtása is, miközben a hajó nem a biztonságos „szabad visszatérés pályáján” haladt. A probléma megoldását az egész holdraszállás-koncepció biztonsági tartalékának számító holdkomp készleteinek és képességeinek felhasználása jelentette – írja a Wikipédia.

Azt viszont már kevesen tudják, hogy egy Omega karóra segítette az űrhajósokat abban, hogy épségen visszatérjenek a Földre.

A visszaúton Jack Sweigert, a parancsnoki egység pilótájának Omega Moonwatch típusú órájának segítségével tudtak csak végrehajtani egy kényes korrekciós manővert a holdkomppal.

Az Omega Moonwatch máig azon kevés típus egyike, amelyet a NASA hitelesített, így az asztronauták az űrben is viselhetik.

Webáruház készítés