Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Hírek

2017.03.12 8:31

Már öt-nyolc ezer forintért beszerezhetőek mutatós karkötők, amik az órát mutatnak, pulzust mérnek, aktivitást, alvásciklust követnek. És persze ott a százezres kategória is.

Forrás: http://www.hirado.hu/2017/03/03/van-ertelme-az-alvaskoveto-okosoranak-karkotonek/

Szűrés

TOP termékek

Naptár

2024. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Hírek

Martin Häussermann: 1001 karóra 1925-től napjainkig
2015.07.06 10:15

"A jó dráma szerkezete olyan, mint az óráé: sem egy kerékkel több, sem egy kerékkel kevesebb. A kerékfogak jól illeszkednek egymásba, s a rugó erős." Írta Gárdonyi Géza.

Az kar- és zsebórák az elmúlt másfél száz év alatt - nem alaptalanul - a nyelvben (is) a tökéletesség szimbólumává, szinonimájává váltak. Valószínű, hogy sok ember számára ismerősen cseng ez a néhány kifejezés is: "olyan finoman jár az autó motorja, mint egy óramű"; "olyan pontos valaki, mint egy svájci óra". Martin Häussermann: 1001 karóra – 1925-től napjainkig című, az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent könyve ebbe a "tökéletes világba" csábítja az órák szerelmeseit.

Napjainkban reneszánszát éli a mechanikus karóra, bár igaz, hogy jóval több kvarcszerkezettel rendelkező időmérőt vásárolunk. Az óra kiválasztásakor szem előtt kell tartani a legfontosabb szabályt: mindig az alkalomhoz, az öltözködési stílusunkhoz (talán még azt is mondhatjuk, hogy a személyiségünkhöz) illő karórát csatoljuk a csuklónkra.

A karórák világa csodálatos, néha profán, néha misztikus világ. Ebben a világban nem ritka, hogy egy-egy bonyolultabb technikai megoldást bemutató, komoly órásmester keze munkáját igénylő modell ára még a külföldi (angol, amerikai, német stb.) viszonyok között is döbbenetesnek tűnik. Viszont sok esetben az is előfordul, hogy hasonló minőséget képvisel egy karóra, amelynek az ára csupán töredéke egy presztízsmodell árának. A karóráknál tapasztalható árkülönbséget igen jól érzékelteti, hogy megbízható, kiváló minőségű svájci gyártmányú időmérőt már 35-45 ezer forintért is vásárolhatunk, de az olyan nagy múltú cégek, mint például a Patek Philippe, akár 230 millió forintért (!) is kínálhatnak egy-egy modellt. Egy igazi, különleges óra tulajdonosának lenni, máig is csak kevesek kiváltsága. De kis kompromisszumkészség árán és nem feltétlenül egy lakás áráért, bizony már igen komoly darabok is beszerezhetők. Pl. az egyik svájci óragyártó az Auguste Reymond S.A. már 100 ezer forint alatti összegért kínál olyan kitűnő minőségű mechanikus szerkezetű karórát, amelyet 1000 db-os limitált szériában készítettek. Vagyis rajtunk kívül az egész világon már csak 999 embernek lehet ilyen órája…

Életre szóló kapcsolat

 Egy igényes karóra megvásárlásakor nemcsak azt kell mérlegelnünk, hogy sok esetben egy meglehetősen borsos összegtől kell megválnunk, és ez jó néhány hónapra befolyásol(hat)ja a költségvetésünket, hanem arra is gondolnunk kell, egy karóra hosszú távú befektetés. Hiszen egy óra a vásárlás pillanatától – évekre vagy akár évtizedekre – az életünk részévé válik, mindennap velünk van. Mivel a testünkön viseljük, ezért rendkívül intim, személyes tárgy. Ebből fakadóan olyan órát célszerű választani, amely nem közömbös számunkra, sőt szerethető is. A kézen lévő óra nemcsak a múló időt méri, hanem „árulkodik" is rólunk. Bizonyos helyzetekben óhatatlanul kivillan a ruha alól a csukló eme ékszere. Miként az öltözködésünk, hajviseletünk, íróeszközünk, a cipő, a táska, a választott parfüm, kölni igényessége is üzenet rólunk, vallomás magunkról, az óránk is jeleket küld a környezetünk, a külvilág felé. Arra kell törekednünk, hogy ezek a jelek a külső szemlélőben a harmónia érzetét keltsék. Vásárláskor magunknak való és magunkhoz méltó időmérőt kell keresni. Önmagunkat ismerve és a jó ízlés mentén haladva, s nem feltétlenül a magas árat kitűzve kell órát választani. Hiszen a jelen esetben is igaz, hogy a szolid gyakorta többet ad, mint a hivalkodó.

 Földön vízen és levegőben

A jó szemű és érzékű vásárló gyakran kerülhet olyan helyzetbe, hogy az általa kiválasztott szolid (kinézetű) kis óra ára lottó telitalálatot igénylő összeg. Neki sem kell kétségbe esnie. Hiszen a legtöbb luxusárunak – így egy órának is – létezik elérhető árú alternatívája. A legfontosabb szabály, hogy az ember mindig az alkalomhoz, az öltözködési stílusához illő karórát csatolja a csuklójára. Mert mi a megmosolyogtató egy edzőcipő, sportzokni, szmoking összeállításban? Talán sokan azonnal kijelentik, hogy semmi, hiszen láttunk már hasonló koreográfiá(ka)t kis hazánkban a kilencvenes évek elején... Elképzelhető, hogy valóban semmi, de ha mégis, az maga az összeállítás, az egyes darabok környezete. Önmagában, megfelelő környezetben mindegyik szükséges és indokolt lehet. De így együtt meglehetősen viccesen hat. El kell fogadnunk, hogy ugyanazon óra – a harmónia tekintetében – különböző környezetben más és más módon „viselkedik". Egy robosztus kivitelű búváróra mást "mutat" az Atlanti óceán mélyén, mint mondjuk az operabálon…
  Az elmúlt két és fél évtizedben hazánkban átalakult a minőségi karórák megítélése. Ma lényegesen többen értékelik a nagy múltú óragyárak (például Fortis, Longines, Omega, Patek Philippe, Rolex, Tissot, Zenith stb.) csodálatos termékeit, mint azelőtt. Megjelentek a piacon és egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a megfizethető árkategóriába tartozó, klasszikus eleganciájú órák is. 

A vásárlók sokkal naprakészebbek a legújabb divatirányzatokat illetően, mint az ékszerpiacon, és kialakult egy olyan réteg is, amelyik tudatosan csak a legújabb modelleket keresi. Az utóbb említett vásárlói csoport a maximumot várja el az óragyártóktól. Napjainkban már szinte minden körülmények között mérhetjük a percek, az órák múlását. Ma már nem számít extrém paraméterűnek az 1000 méterig vízálló vagy a 10 ezer méteres magasságban is működőképes óra. A vásárlók az óragyártókat újabb ás újabb fejlesztésekre ösztönzik. A mérnökök évről évre az életmódunkhoz egyre tökéletesebben alkalmazkodó szerkezeteket "álmodnak" és valósítanak meg. A gyártók - a divatdiktátorokhoz hasonlóan - olykor igazán extrém termékekkel is megjelennek a piacon. Pl. a brit kutatók nemrégiben egy igazi high-tech órát fejlesztettek ki. Munkájuk eredményeként a karórába integrált GPS-rendszer jelezni tudja a legközelebbi pub irányát és távolságát. Így a szomjas óratulajdonos gyorsabban jut egy jó korsó hűsítő nedűhöz.

A gyári adatok és a felhasznált anyagok figyelembe vételével talán nem túlzás az a kijelentés, hogy a karórák napjaink egyik legmodernebb szerkezetei. Elkészítésük megköveteli az ezredmilliméteres pontosságot, és sok esetben még kézi beállítást igényelnek. Számtalan igazi mestermű akad közöttük. Erre egy nagyszerű példa a közelmúltban a vásárlók elé került, a svájci óraipar egy újabb remeke, a schaffhauseni óragyár, az IWC által megalkotott "Grande Comlication" nevet viselő műremek. Az óra megszületése hétévnyi(!) kitartó fejlesztő munka eredménye. A világ egyik legbonyolultabb óraszerkezetének (melynek tartalma többek között: öröknaptár, holdfázis kijelzés, kronográf, a pontos idő akusztikus jelzése stb.) tekinthető "műalkotás" 659 darab(!) alkatrészből épül fel.

Martin Häussermann arra vállalkozott, hogy a 304 oldalas könyvében, több mint ezerórát mutat be a legfontosabb műszaki adatokkal - többek között híres klasszikus modelleket, merész fejlesztéseket és az újabb kollekciók képviselőit. A kötet által elénk tárt kollekcióban számos olyan modell szerepel, ami a döntő többség számára a megfizethetetlen kategóriát képviseli. Viszont találhatunk benne olyan időmérőket is amelyeknek az ára elérhetőnek minősíthető és velük egy életre szóló társhoz juthatnak a karórák szerelmesei.


Vásárlási szokások. Az időmérők versenye

A karórapiacon a helyzet egy szempontból nagyon egyértelműnek mondható: az értékes időmérők iránt a férfiak érdeklődnek leginkább, és a választás szertartását nem igen hagyják ki. Az óravásárlók 70-75 százaléka férfi, akik részben partnerüknek, de főként maguknak választanak. Azoknak a hölgyeknek a csoportja, akik ajándékba vesznek órát, 20-25 százalékot tesz ki. A maradék 5 százalékba tartozó hölgyek saját maguknak vásárolnak időmérőt. A karóra használható funkcióit (főként a vízállóságot) a vásárlóknak 35-40 százaléka, míg kizárólag a kiválasztott modell fazonját 55-60 százalék tekinti elsődlegesnek. A napjainkban feltörekvő fiatalabb vásárlóréteg (arányuk körülbelül 20-25 százalék) a sportos, multifunkciós órákat részesíti előnyben. A mechanikus kontra kvarc – a 90-es évek közepéig kétszereplős – vetélkedés az utóbbi években egy új szereplővel bővült. A mobiltelefonok robbanásszerű elterjedése sok embert arra ösztönzött, hogy lemondjon a karóráról. „Felesleges, hiszen a telefonomban úgy is van óra” hangoztatják. A két „ősi versenytárs” jól tartja magát ebben a három szereplőssé bővült harcban. Természetesen a mobilok megjelenése miatt nem szükséges még vészharangot kongatni a karórák érdekében. Hiszen az elegáns, jó márkájú karóra az igényes megjelenés elengedhetetlen tartozéka az időn való "uralkodás" státusszimbóluma lesz még sok-sok évtizeden keresztül.  A karóra egy olyan személyes tárgy amely a vásárlás pillanatától – évekre vagy akár évtizedekre – az életünk részévé válik, mindennap a nap nagy részében velünk van. A vásárlói szokások azt mutatják, hogy a karórára a mobiltelefonnal szemben a legkevésbé jellemző, hogy a tulajdonosa azt félévente, évente lecserélje egy új, majd egy még újabb modellre.

Czékus Mihály
Vissza