Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Hírek

2017.03.12 8:31

Már öt-nyolc ezer forintért beszerezhetőek mutatós karkötők, amik az órát mutatnak, pulzust mérnek, aktivitást, alvásciklust követnek. És persze ott a százezres kategória is.

Forrás: http://www.hirado.hu/2017/03/03/van-ertelme-az-alvaskoveto-okosoranak-karkotonek/

Szűrés

TOP termékek

Naptár

2024. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Hírek

Lehet-e elegáns egy okosóra? Egyáltalán kinek van rá szüksége?
2017.03.05

Január utolsó és február első hetében tíz napig lehetőségem volt arra, hogy a Samsung legújabb prémium kategóriás okosóráját, a Gear S3-at kipróbáljam. Így hát fogtam magam, elmentem Rómába és ott mindennapi használattal próbáltam rájönni, hogy jobb lenne-e nekem, ha az év többi 350 napján is a csuklómon hordanám?

Hirdetés

Szép, elegáns és igényes, de böszmébb, mint egy krumpli

A készülék külső kialakítása mindenben a klasszikus órákra hajaz mindkét modell esetében. Két típust adott ugyanis ki a dél-koreai gyártó, egy Classicot (klasszikus) és egy Frontiert (felfedező). Utóbbit a sportolók, hegymászók és túrázók igényei és stílusa szerint, ám még ez is megállja helyét akár egy elegánsabb zakóból kikandikálva is.

Igaz, hogy vékony a csuklóm, ám az óra elég bumszlinak hat egy vastagabb kézen is

Viszont hiába szép a külseje, a Classic óra méretei (49 x 46 x 12.9 mm) és súlya (59 g) miatt folyamatosan érzi az ember, hogy ott van a csuklóján, sokszor pedig kényelmetlen. A Frontier modell - bár azt csak láttam, huzamosan nem használtam - pedig még nehezebb a maga 63 grammjával.

Amúgy a súly megállapításánál csaltak, mert az előbb leírt adatok csak az óratestre vonatkoznak, ha a szíjat is hozzátesszük, annak típusától függően fog nőni a súly.

Az óratest egyébként rozsdamentes acélból készült, van rajta egy 1,3 colos SuperAmoled érintőkijelző, ami Corning GorillaGlass SR+, hogy jobban ellenálljon a külső sérüléseknek. Egyszer sikerült odavágnom az órát a csuklómmal az autó ajtajához - bocsi, Samsung-, de semmi baja nem lett, szóval tanúsíthatom, hogy működik.

A ház IP68-as szabványnak megfelelt, így vízálló és porálló is, viszont amilyen nagy, személy szerint nem szívesen vinném magammal uszodába, vagy nem tudom elképzelni, hogy ebben futok. Vagy hogy egyáltalán futok.

A Gear S2-ben debütáló forgatható kerék itt új funkciókkal bővült és talán jobban is illeszkedik, mint elődjénél.

Az óra kompatibilis a 22 mm-es szíjakkal, szóval több stílusúval és fajtával is lehet használni, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Én egy bőr szíjjal kaptam, ami kifejezetten kényelmes, jó minőségű és a vékonynak számító csuklómon is simán volt rajta olyan helyen csat, hogy tudjam viselni és ne csúszkáljon. Az egyetlen problémám ezzel a szíjjal az, hogy látványosan megtörik és egy-két hét alatt képes a csat helyén elkopni, ami egy idő után visszavesz az elegáns megjelenéséből.

Használat közben - Mitől okos? Mivel kompatibilis?

Ebben az eszközben, amit a csuklónkra téve használhatunk, több elektronika és szenzor van, mint az Apollo 11-ben volt anno, amivel Neil Armstrongék a Holdra szálltak.

Van benne gyorsulásmérő, giroszkóp, barométer, pulzusmérő, fényérzékelő és egy Always On Display kijelző, mint az S7-es Galaxykban. Az Always On kijelzővel folymatosan bekapcsolva tarthatjuk a kijelzőt, mint egy számlapot, minimális fogyasztás mellett, azonban ha még több energiát akarunk spórolni, ezt kikapcsoljuk és az előbb felsorolt szenzorok 10-ből 9-szer biztosan érzékelni fogják, amikor felemeljük a karunkat, hogy megnézzük az időt. Ilyenkor az óra automatikusan bekapcsolja a megjelenítőt, majd amikor leengedtük a kezünket, kikapcsolja.

A pulzusmérő, fényérzékelő és a gyorsulásmérő adatait használva az óra figyeli, hogy mennyit alszunk, mennyit lépünk, hány emeletet lépcsőzünk és az általunk megadott egészségügyi adatainkkal (magasság, súly, életkor…) összevetve az általa rögzített mozgási- és alvási szokásainkat értesítéseket küld, illetve javaslatokat tesz, hogy az egészségesebb életmódra sarkalljon bennünket. Ez kifejezetten tetszett, sokszor álltam fel az irodában az asztaltól, hogy sétáljak 10 percet, amikor az óra jelezte, hogy már több mint egy órája tétlen voltam.

Az eszköz Tizen 2.3.2 operációs rendszert futtat, kompatibilis bármilyen androidos készülékkel (persze Samsung mobilokkal a legjobb), melyen 4.4 vagy újabb rendszer van, illetve minimum 1.5 GB rendszermemórát kezel. De az iOS felhasználóknak sem kell szomorkodniuk, ha tetszene nekik az óra, ugyanis iOS 9-et vagy újabbat futtató iPhone-okkal (iPhone 5-től felfelé) is simán használható. Mindössze le kell tölteni a Samsung Gear S (iOS, Android) és az S Health (Android) appokat.

Így néz ki az iOS-es felülete a Gear S appnak

Viszont sajnos azt kell mondjam, a Gear S3 elhasal a szoftveres és kompatibilitás harcban - főleg a Tizen és az S Health miatt. Szemben az Android Wear-rel és az Apple WatchOS-ével, a Tizenre alig vannak alkalmazások, illetve a legnagyobb címeknek (Gmail, Google Maps) nincs dedikált Tizen változata, be kell érnünk egy "helyettesítővel", például a HELLO maps. Az S Health pedig hiába elérhető bármilyen droidos készülékre, kevesebbet nyújt mondjuk egy Nexus mobilon, mint egy Galaxyn. Az iPhone-okon pedig az Apple saját Egészség applikációja nem kompatibilis a Gear S3-al, ott a Samsung Gear applikációban van beépítve egy lebutított S Health, amit használhat a tulajdonos, de eszébe ne jusson, hogy át fogja tudni vinni a gyári programba az órán rögzített mozgásadatokat.

De hogy pozitívumot is mondjak, a Tizennel rengeteg letölthető és használható számlapot kapunk, sőt sajátokat is tervezhetünk.

Egy ilyen irdatlan menő Star Wars-os lépegető is lehet akár a számlapon, ha szeretnénk (valójában kettő)

Kapcsolat terén Bluetooth-t, WiFi-t, NFC-t, LTE-t és GPS-t kapunk az órákban, melyek segítségével simán használhatjuk anélkül is, hogy nálunk lenne a telefonunk. Az NFC hasznos lenne, ha itthon is elérhető lenne a Samsung Pay, hogy fizessünk a Gear S3-al, de nem az. Sajnos.

768 MB RAM-ot és 4 GB háttértárat kapunk a készülékekkel, ezek tárolják az adatainkat, amelyeket egyből szinkronizálnak a mobillal, amint összekapcsolódtak. Az kifejezetten tetszett, hogy amikor merülőben voltak a készülékeim, automatikusan szétkapcsolt és bekapcsolta az energiatakarékos módot az óra, majd amikor töltőre tettem, automatikusan visszaállított és szinkronizált mindent.

Ha már akkumulátor: a gyártó négy napos üzemidőt ígér, ezt inkább két és félnek tapasztaltam, bár igaz, szinte egész nap sétáltam, gyakran néztem meg az értesítéseket és a mozgásadatokat az órán. Töltésre egy vezeték nélküli töltőt kapunk, amelyre rátéve az órát, gyorsan fel tudjuk tölteni a 380 milliamperórás akkumulátort.

A repülőgépen kicsit megbolondult a barométer, itt a repülőn kiírt adatok szerint magasabban voltunk

Verdikt:

A címben feltett kérdésre válaszolván, egyrészt igen: lehet elegáns egy okosóra, még akkor is, ha egy vékonyabb csuklón böszmének és túl nagynak tűnik.

Viszont szükségem van-e rá? Nehéz lenne kijelenteni, hogy igen. Vannak funkciók, például a beépített S Health (Samsung telefonnal használtam), az ébresztőóra funkció (gyenge rezgésekkel kelt a megadott időpontban) és az, hogy az értesítéseket, amelyeket a mobilomra kapok, meg tudom nézni az órámon és reagálni is tudok, kifejezetten tetszettek. Az viszont, hogy igen gyér kínálatból választhatunk applikációk terén és az, hogy csak Samsung telefonnal használható ki minden funkciója az órának, nem igazán. Ezen kívül, mint említettem, én kifejezetten nehéznek találtam.

110.000 forint környékén lévő induló ára pedig relatív sok, főleg ha azt nézzük, hogy a Gear S2-es modell is megkapta a legújabb Tizent, benne az új funkciókat, árban pedig 64. 000 forintról startol.

Ha választanom kellene, én az S2-est, de méginkább a Gear Fit2-est választanám, ugyanis funkcionalitásban ugyanazt hozzák, viszont számomra méretben jobban megfelel a kompaktabb, sportosabb külső és olcsóbban is haza lehet vinni őket.

 

Link: http://www.blikk.hu/eletmod/tech/kiprobaltam-a-samsung-gear-s3-as-okosorat-ketesek-az-erzeseim/bv5erpv

Vissza